brochures en folders » Folder, flyer of brochure? Ken jij het verschil?

Folder, flyer of brochure? Ken jij het verschil?

Folder? Brochure? Flyer? Wat is het verschil? Dat was onlangs een vraag van een opdrachtgever. Alhoewel ik heel goed het verschil tussen de verschillende publicaties weet , stond ik toch even met mijn mond vol tanden.

Flyers, folders en brochures?

Wat is het verschil tussen een brochure, een folder en een flyer? Tekstbureau Formule M legt het hier uit en geeft bovendien tips voor de inhoud. Daar ging wel even wat aan vooraf.

Want woorden geven aan een definitie die voor mij evident is (maar voor een ander blijkbaar niet), is ter plekke heel wat moeilijker dan ik gedacht had.

Dank dus aan mijn opdrachtgever, want daarom ben ik dus op zoek gegaan naar de verschillen. In woorden. En niet alleen in mijn gedachten…

Brochure

Grote Stedenbeleid boekje kaft
Gemeente Amersfoort

Een brochure is een boekje. Zo blijkt uit de beschrijving van Wikipedia, de omvangrijkste informatiebron. Een klein, dun boekje, bestaande uit meerdere pagina’s, die gevouwen zijn (gebrocheerd) en met nietjes aan elkaar zijn vast gemaakt. “Het aantal pagina’s is altijd een veelvoud van vier”, aldus mijn informatiebron. Van oorsprong was de brochure dus een ingenaaid boekje, wat in het Frans “brocher” genoemd wordt. Zo verklaart de etymologiebank.

Folder

Folder Kruiskamp Koppel Amersfoort projecten Grote Stedenbeleid
Gemeente Amersfoort

Een folder onderscheidt zich van de brochure, omdat deze niet gebonden is. Bovendien bestaat een folder altijd uit 1 vel papier en is nooit groter dan een A5. Aldus Wikipedia. De folder wordt vaak gebruikt voor reclame, informatie en voorlichting.

Flyer

Er is dus verschil tussen een flyer, folder en brochure. Een flyer is een strooibiljet, een pamflet of een blad papier met daarop reclame of informatieve tekst. Meestal is de flyer een verkleinde vorm van een affiche. Zo leer ik onder andere van encyclo.nl.

Flyer Formule M

Wanneer kies je voor een flyer, folder of brochure?

Na het lezen van de definities is het misschien gemakkelijker om te kiezen voor een flyer, folder of brochure. Kort samengevat zou ik zeggen:

 1. Een brochure kies je als je veel informatie wilt geven over een onderwerp. Of als je bijvoorbeeld een bloemlezing wilt geven van de diensten of producten die je aanbiedt. De brochure geeft vooral veel achtergrondinformatie met foto’s, grafieken, data en eventueel historie.
 2. De folder is bij uitstek geschikt voor commerciële doeleinden. Je biedt daarin je producten te koop aan. Ook kun je in een folder beknopte informatie geven over projecten bij wijze van voorlichting.
 3. Flyers verdwijnen het gemakkelijkste in de papierbak. Hou daar dus rekening mee als je voor deze vorm kiest. Ze kondigen activiteiten aan, zijn geschikt voor snelle reclame doeleinden en oproepen.

Tips

Tot zover de definities. Nu nog een aantal tips:

 • Een flyer heeft twee kanten. Soms lijken mensen dat te vergeten. Dat wil zeggen, dat je je informatie op beide zijden kwijt kunt. Open deur misschien, maar toch…
 • Een veel gemaakte fout op folders en in brochures is, dat mensen vaak teveel informatie kwijt willen en de verhouding tussen tekst en illustraties uit het oog verliezen. Hou het dus beknopt!
 • Een aantrekkelijke folder is kleurrijk en bevat alle hoognodige informatie, die de vragen wie, wat, waar, hoe en waarom beantwoordt.
 • AldifolderVoor commerciële doeleinden is, natuurlijk, productinformatie belangrijk en de prijs. Ook een open deur, maar hoe vaak ik niet reclamemateriaal voorbij zie komen met schreeuwende tekst (“gratis”, “korting” of “stuntprijs”)… ik betwijfel of het werkt. Maar goed, ik ben dan ook geen marketeer.
 • Een goede verhouding tussen tekst en beeldmateriaal op een folder bereik je het beste, als je je beperkt tot ongeveer 150-200 woorden per pagina. Zo houd je voldoende ruimte over voor een fotootje of een logo.
 • Voor de leesbaarheid is een lettertype ter grootte van minstens 12 noodzakelijk. Een tekengrootte van 14 is voor ouderen goed leesbaar.

Hulpvragen voor content voor een folder, flyer of brochure

Tot zover mijn eigen tips. Hieronder nog een paar extra verhelderende opmerkingen die kunnen helpen:

 1. Wat wil je met je publicatie bereiken?
 2. Voor wie is de folder, flyer of brochure bedoeld?
 3. Kies een aansprekende titel
 4. Schrijf een pakkende tekst
 5. Kies passende afbeeldingen
 6. Houd het begrijpelijk
 7. Check de grammatica en spelling
 8. Maak alles goed leesbaar
 9. Zorg een mooie opmaak
 10. Bedenk een leuke actie op je flyer

Flyers, folders en brochures laten maken?

Stel, dat je flyers, folders of brochures wilt laten maken. Neem dan eens contact met ons op. We gaan graag aan de slag met een fris ontwerp en een pakkende tekst.

Lees meer over wat Formule M kan doen voor je brochures en folders.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven