Wat wens je met Pasen?

Ooit, op een zonnig terras, ontstond een korte discussie. Wat wens je elkaar toe met Pasen?

Zalig Paasfeest van tekstbureau Formule M

Het is grappig welke gespreksonderwerpen er soms aan bod komen bij een drankje op een terras. Je zit gezellig bij elkaar. Je bespreekt onderwerpen over politiek, voetbal of over het werk.

Pasen

Dit weekend is het Pasen. Het jaar gaat snel. Voordat je het weet is het al weer Kerstmis. Maar goed, eerst komt de Paashaas nog langs.

Paashaas en Jezus

Op Facebook zag ik een grappig filmpje met daarin een gesprek tussen een klein meisje en haar vader over deze feestdag. Het kind snapte in haar kinderwijsheid de logica niet van een Paashaas die eieren komt brengen. En in samenhang met het paasverhaal rond Jezus Christus haalde ze de volkstraditie met religie flink door elkaar. Haar vader had er vervolgens geen zinnig antwoord op. Kinderlogica kan volwassenen echt versteld doen staan, wat dat betreft.

Easter Special

Paaswens

Maar terug naar de discussie en het terras. Bij het afscheid nemen wensen wij elkaar een “Zalig Pasen”. En met die uitspraak begint de korte uitwisseling van meningen. “Ik zeg liever ‘Vrolijk Pasen’,” aldus een dame die daarbij ook nog een hupje op haar stoel maakt terwijl ze “Vrolijk Pasen” zegt. “Dat vind ik er beter bij passen.” Mijn cynische opmerking wordt door haar niet in dank afgenomen. “Vrolijk? Wat is er vrolijk aan Pasen?”

Zalig of vrolijk

Want in gedachten komen de beelden van de MatthäusPassion voorbij. Jezus aan het kruis. Ja, ik ben wat religieuzer ingesteld dan de anderen op het terras, zo blijkt. Maar ik krijg niet eens de kans om uit te leggen wat ik onder “Zalig” versta: lekker eten, vrije tijd, genieten van het paasontbijt. Dat is voor mij inderdaad het paasfeest. De meerderheid op het terras kiest echter voor “Vrolijk Pasen”.

Ik ben benieuwd waar mijn lezers voor opteren. Laat je het mij even weten?

Scroll naar boven