Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Zoekmachine optimalisatie, zoekmachinevriendelijkheid of SEO is belangrijk voor de vindbaarheid van websites via zoekmachines. Die vindbaarheid zorgt ervoor, dat klanten ons kunnen vinden. Continue reading “Zoekmachine optimalisatie (SEO)”

Mailchimp voor nieuwsbrieven

MailchimpMailChimp voor nieuwsbrieven is een bekende manier om je mailings te verzorgen. Er zijn meerdere methoden om een nieuwsbrief te maken en te verzenden. MailChimp is er een van.

Heel handig, omdat MailChimp ook meteen zorgt voor het versturen van je nieuwe nieuwsbrief naar Facebook of Twitter. Zo weten ook de mensen die niet op de mailinglijst staan dat er weer eentje is uitgekomen. Handig!

Werken met MailChimp

De inrichting van MailChimp lijkt in eerste instantie wellicht ingewikkeld, maar zodra je een keer gezien hebt hoe het werkt… En daar kan tekstbureau Formule M natuurlijk altijd bij helpen!

Administratie

Voor degenen die de stap willen wagen het zelf uit te proberen, de volgende adviezen:

 1. Zorg voor een mailinglist in Excel (opslaan als .csv-bestand). Die lijst heeft als kolommen: E-mail adres, voornaam, achternaam, functie. Als je alleen e-mail adressen hebt, maak dan een kolom e-mail adres.
 2. Deze lijst kun je in MailChimp uploaden.
 3. Soms gaat dat fout. Dan kun je uit Excel knippen en plakken in een daarvoor bestemd scherm in het systeem.
 4. Je kunt je mailinglist ook handmatig aan- of invullen in het systeem van MailChimp.
 5. Of aanmeldingen komen automatisch in je mailinglist te staan. Je ontvangt dan een mailtje in je mailbox, dat iemand zich heeft aangemeld.
 6. Aanmeldingen – via je website, op uitnodiging per mail of via de nieuwsbrief – gebeuren aan de hand van een speciaal aanmeldformulier, dat je met het systeem kunt aanmaken.

Classic Freddie van MailchimpDe nieuwsbrief

Er gaat heel wat werk aan vooraf, voordat je een campagne kunt uitsturen. Veel is administratief buffelwerk, maar zodra dat gedaan is, hoef je het voorlopig niet meer te doen.

Het maken van een nieuwsbrief zelf is weer een verhaal apart. Daarbij zijn de volgende zaken van belang:

 • Zorg voor een eigen huisstijl
 • Loop het formulier helemaal door
 • Maak je format / design op en plaats je logo conform je huisstijl in het ontwerp
 • De onderwerpsregel is belangrijk, want die verschijnt ook in de mails die mensen ontvangen en is vaak het eerste wat ze lezen nog voordat ze de mail hebben geopend. Deze informatie zorgt ervoor, dat de ontvanger beslist of hij een mail wel of niet opent, wel of niet accepteert, ongelezen weggooit of in de spambox laat belanden. Die regel moet dus prikkelend geschreven zijn.
 • De inhoud van de mailing wijst zich vanzelf en maak je zelf uit.
 • Voor het verzenden kun je de mailing testen en bijvoorbeeld naar jezelf sturen of naar een kritische meelezer.
 • Je kunt de mailing ook bekijken als preview. (mobiel of als site / mail)
 • Het is mogelijk vóór verzending te kiezen voor een contactlijst, mocht je meerdere lijsten hebben.
 • Je kunt voor het versturen een keuze maken direct te verzenden of je kunt de mailing plannen.

Tot zover een korte introductie voor MailChimp. Wil je meer weten over MailChimp? Lees dan deze blogs:

 1. Freddie van MailChimp zorgt voor je mailing
 2. Hoe maak je een nieuwsbrief?

Les of uit handen geven?

Misschien schrikt het bovenstaande juist af in plaats van dat het stimuleert er zelf mee aan de slag te gaan. Tekstbureau Formule M kan 1-op-1 instructie geven in het gebruik van MailChimp, maar kan ook het werk uit handen nemen.

Nieuwsbrief
Klik hier om te mailen

Instructie in sociale media

Instructie sociale mediaInstructie in het gebruik van SEO, Twitter, Facebook, LinkedIn of Mailchimp is onontbeerlijk voor een goede inzet van de social media strategie. Formule M geeft 1-op-1 instructie, neemt je bij de hand en zoekt naar datgene wat het beste bij jou past.

Ik hoor je al denken: “Moet ik dat allemaal kunnen?” Het antwoord is: “Nee, kies er eentje uit. Dat wat je het beste lijkt af te gaan. Probeer ze allemaal een keer uit, maar kies vooral voor datgene wat bij je past.”

SEO

VindenZoekmachine en website optimalisatie, zoekmachinevriendelijkheid of SEO zijn belangrijk voor de vindbaarheid van websites via zoekmachines. Die zorgt er namelijk voor, dat klanten ons kunnen vinden.

Ranking Factoren

Met meer dan 200 ranking factoren uit het hoofd leren (niet aan te raden!) kom je er niet. Die factoren zijn wel belangrijk voor Google, maar uiteindelijk gaat het erom dat je lezer je tekst en jouw aanbod interessant vindt. En dan ook nog belangrijk genoeg om op die knop te drukken waarmee hij of zij contact met je kan opnemen of je product kan aanschaffen of je kan boeken.

Interessant? Neem dan contact met mij op. Of lees meer op deze pagina.

Bestel

Instructie in sociale media

Twitter

Ben je iemand van weinig woorden? Denk dan als eerste aan Twitter. In slechts 140 tekens je boodschap overbrengen is en blijft een uitdaging. Gelukkig mag je je geschreven tekst combineren met beeldmateriaal:twitterbutton

 • video
 • foto’s
 • links naar artikelen of blogs
 • links naar websites
 • grafieken
 • “infographics”

Twitter is een vluchtig medium. Wil je je boodschap bij veel mensen laten doordringen, is het belangrijk je boodschap vaak te herhalen. Liefst in net iets andere bewoordingen of met ander beeldmateriaal. Voor de mensen die je berichten wel vaker zien en voor al die anderen die af en toe een keer kijken wat er te beleven valt.

Facebook

Facebook leent zich vooral voor informele uitwisseling van informatie over je persoonlijk leven. Het is niet voor niets, dat de “volgers” op Twitter “volgers” heten en dat ze op Facebook “vrienden” worden genoemd. Wil je op:

logo facebook

 • vrienden maken?
 • persoonlijk je bedrijf en jezelf voor het voetlicht brengen?
 • je leven delen met anderen?

Dan is Facebook je op het lijf geschreven. Ook hier geldt, dat de kracht van de herhaling – steeds met een andere draai in je boodschap – je vrienden kan blijven boeien. Engagement, sociaal medeleven en inlevingsvermogen zijn een vereiste voor dit medium. Zo bereik je je doelgroep het best.

Op Facebook kun je – naast je persoonlijke account – een zakelijke pagina aanleggen, groepen starten (besloten of open voor iedereen), adverteren, evenementen plannen en je berichten inplannen. Wil je weten hoe dat moet? Meld je dan aan voor instructie of een workshops.

LinkedIn

LinkedIn is voor mij mijn rolodex en een steun voor mijn geheugen. Tijdens het netwerken ontmoet ik legio mensen met wie ik uitgebreid spreek en die in de toekomst wellicht iets voor mij zouden kunnen betekenen of andersom. Dankzij LinkedIn blijf ik op de hoogte over deze mensen, vanwege de berichten die ze daar posten. Ik kan zien waar ze werken of gewerkt hebben en ik kan, dankzij mijn mailbox op LinkedIn, zien waar ik ze ontmoet heb.

Dit kan ik allemaal, omdat ik iedereen uitnodig via een persoonlijk mailtje in plaats van via de automatische optie van LinkedIn voor het linken met anderen. Omdat de meeste banen en opdrachten nog altijd via LinkedIn te vinden zijn, is dit sociale platform voor mij onontbeerlijk. Iedereen die professioneel bezig is, moet eigenlijk op LinkedIn aanwezig zijn. Actief of passief. Liefst actief natuurlijk, want zo blijf je in beeld.

Op LinkedIn kun je aan je persoonlijke account ook een businesspagina of een besloten groep hangen. Daarmee maak je je bedrijf zichtbaar en vindbaar in dit social media netwerk. Handig als je op zoek bent naar personeel en je vacatures wilt plaatsen. Ook handig voor als je klanten zoekt en je graag door opdrachtgevers gevonden wilt worden. Via je businesspagina kun je adverteren, statistieken bijhouden, benchmarking doen en zoveel meer.

MailchimpMailChimp

Een andere manier om in beeld te blijven, is het versturen van een nieuwsbrief. Er zijn meerdere methoden om een nieuwsbrief te maken en te verzenden. MailChimp is er eentje van. Heel handig, omdat MailChimp ook meteen zorgt voor het versturen van je mailing naar Facebook of Twitter. Zo weten ook de mensen die niet geabonneerd zijn op je nieuwsbrief, dat er weer eentje is uitgekomen. Handig!

De inrichting van MailChimp lijkt in eerste instantie wellicht ingewikkeld, maar zodra je een keer gezien hebt hoe het werkt… En daar kan tekstbureau Formule M bij helpen!

Instructie nodig?

Moeite met het opzetten van je accounts, profielen of gewoon in de omgang met Twitter, Facebook, LinkedIn of MailChimp? Neem contact op met Formule M voor instructie in bovenstaande sociale media. Aan de hand van een stappenplan, een checklist, doorloop je stap voor stap het proces en al gauw blijkt dan, dat het allemaal toch niet zo moeilijk is.

Workshops

Ook is het mogelijk in een grotere groep een workshop te boeken. Dat kan over sociale media gaan, het inzetten van MailChimp voor het maken en versturen van een nieuwsbrief of over het schrijven van zoekmachinevriendelijke teksten die een website of een webpagina beter vindbaar maken op het internet en in de zoekmachines (SEO).

Klik hier voor het contactformulier

WordPress voor vindbare websites

Google vergrootglasWordPress goed vindbaar

Tekstbureau Formule M raadt iedereen aan websites in WordPress te laten maken. Die websites zijn uitstekend vindbaar te maken (zoekmachinevriendelijk, SEO), zijn goed te beveiligen en zijn gemakkelijk in het gebruik en onderhoud.

Wil je ook zelf veranderingen aanbrengen op je website?

Na een korte uitleg is het bovendien mogelijk zelf wijzigingen in de website aan te brengen, zonder tussenkomst van een webbouwer. Continue reading “WordPress voor vindbare websites”

Pinterest

Pinterest gebakOp Pinterest verzamel je beeldmateriaal (“pins”) op “borden”. En jij kunt de borden verdelen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld naar het interessegebied waar aandacht aan wordt besteed op dat bewuste prikbord.

Wat kun je allemaal met Pinterest?

Volgen

Je kunt andermans borden volgen, net zoals je volgers jouw borden kunnen volgen. Je kunt er ook voor kiezen het hele account van anderen te volgen in plaats van alleen de prikborden.

Pinnen

Het individuele beeldmateriaal kun je op je eigen borden “pinnen”, als je vindt dat het past binnen het thema van je prikbord. Andersom geldt hetzelfde: anderen kunnen jouw materiaal tonen op hun borden. Zo verspreidt zich het beeldmateriaal, maar ook de informatie en de bijbehorende link die bij het plaatje of filmpje hoort.

Zoekfunctie

Verder kun je op interessegebied op zoek gaan naar plaatjes, infographics of bewegend beeld, die op hun beurt linken naar een website waar vaak de rest van het verhaal op terug te vinden is, dat past bij het plaatje. Dat betekent, dat via de publicatie van jouw beeldmateriaal je gemakkelijk anderen naar je website kunt leiden. Ook kun je zelf op zoek gaan naar bruikbare informatie.

Pin voor PinterestPinterest voor je bedrijf

Lees voor meer uitleg over dit platform en de inzet ervan voor zakelijk gebruik de volgende blogs:

Wellicht is de informatie die in de blogs gegeven wordt al voldoende om op weg geholpen te kunnen worden op dit sociale media netwerk.

Zakelijke pagina

Net als op Facebook, Googleplus en LinkedIn kun je twee soorten pagina’s onderscheiden: de persoonlijke en de zakelijke pagina’s.

Instructie

Dat laatste kan voor sommige mensen ingewikkeld zijn. Voor vragen kun je altijd terecht bij tekstbureau Formule M. Het is mogelijk in een korte instructie helderheid te krijgen in het gebruik van dit interessante social media platform.

Contact

Leer ook meer over Facebook

Facebook kan wellicht als een labyrint op je overkomen. Het aanmelden gaat wel relatief gemakkelijk. Maar daarna de weg vinden naar de verschillende functionaliteiten van het netwerk. Dat is weer een ander verhaal.

Sommige mensen hebben moeite met het vinden van hun “vrienden”. Anderen willen vervolgens een zakelijke pagina opzetten, maar weten niet hoe. Nee, het gaat niet iedereen meteen natuurlijk en gemakkelijk af om te facebooken.

Tekstbureau Formule kan daar op verschillende manieren bij helpen.

Like it or not

Facebookles

Ook benieuwd hoe je met dit netwerk van start kunt gaan? De 1-op-1 instructie bevat de volgende punten en concentreert zich op jou en jouw bedrijf of onderneming:

 1. Aanmelden
 2. Je profiel aanmaken
 3. Zoek contact met “vrienden”
 4. Deel informatie, foto’s, video’s of linkjes met anderen
 5. liken of leuk vinden
 6. Waarborg je privacyFacebook cartoon
 7. Facebook voor zakelijk gebruik:
 • Zet een zakelijke pagina op
 • Promoot je pagina
 • Zet een groep op
 • Adverteren
 • Maak je bedrijf zichtbaar
 • Laat je producten en diensten zien in je eigen shop

 

Workshop

Ten eerste is het voor grotere groepen is een workshop te boeken van 4 tot 5 uur. Natuurlijk is het ook mogelijk als individu aan te sluiten bij een workshop. Of je kunt persoonlijke begeleiding krijgen tijdens een individuele instructie. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden of een offerte vooral even contact op.

Facebook voor gevorderden

Het is aan te raden eerst te wennen aan Facebook en na een tijdje verder te gaan met het verkennen van wat het netwerk allemaal nog meer kan. Want daarbij komen vervolgens vast de onvermijdelijk vragen op. De daarop volgende vragen tijdens persoonlijke instructie na de eerste basisstappen zouden daarom kunnen zijn:

 • Op welke manier plaats ik een “Facebookfeed” op mijn website?
 • Hoe zet ik een “like”- of “vind ik leuk”-knop in mijn mail, nieuwsbrief of op mijn website?
 • Wat is het verschil tussen een persoonlijke pagina en een zakelijke?
 • Hoe krijg ik meer vrienden of volgers?
 • Wat is een groep en hoe zet ik die op?
 • Hoe meet ik het effect van mijn zakelijke pagina?
 • Welke marketingstrategie volg ik?
 • Kan ik Facebook verbinden met Twitter (of LinkedIn of Twitter)?
 • Welke (soms ongeschreven) regels volg je?
Facebookles
Klik hier om te mailen

 

Meer weten over de mogelijkheden van (zakelijk) Facebook? Lees dan vooral de volgende blogs:

LinkedIn

LinkedIn is een soort rolodex of kaartenbak. Anderen gebruiken het netwerk puur alleen als curriculum vitae. Maar je kunt er veel meer mee.

LinkedIn
LinkedIn is een soort rolodex of kaartenbak

Tijdens het netwerken of je carrière ontmoet je legio mensen die in de toekomst wellicht iets voor je zouden kunnen betekenen of andersom. Dankzij LinkedIn blijf je op de hoogte over deze mensen die je na het afscheid vaak uit het oog verliest. Vanwege de berichten die ze daar posten kun je bijhouden waar ze werken of gewerkt hebben en je kan, dankzij de mailbox op LinkedIn, zien waar je ze ooit ontmoet hebt.

Professioneel

Omdat de meeste banen en opdrachten nog altijd via dit netwerk te vinden zijn, is dit sociale platform onontbeerlijk voor je professionele loopbaan. Recruiters zoeken hun kandidaten op LinkedIn, bedrijven bekijken  daar de profielen van sollicitanten, zodat ze voorbereid zijn op een gesprek. Of klanten zoeken in hun netwerk naar mensen, die hun opdrachten kunnen uitvoeren. En jij zou maar net in dat netwerk zitten…

Maar het werkt ook andersom.

Zoek je een baan?

Zoek dan naar het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt of wilt solliciteren. Via de informatie die je er aantreft, kun je eventueel ook individuele werknemers benaderen voor informatie. Vooral als ze lid zijn van jouw netwerk. Handig toch?

Zoek je opdrachten?

Ook handig voor als je met een een prangende vraag zit. Wie zijn vraag goed formuleert, kan zo aan nieuwe opdrachten komen of wellicht een baan vinden. Laat vooral weten, dat je iets zoekt en wat je zoekt. Er is altijd wel iemand die reageert of die je kan doorverwijzen naar de juiste persoon.

Iedereen die professioneel bezig is, moet eigenlijk op LinkedIn aanwezig zijn. Actief of passief. Liefst actief natuurlijk, want zo blijf je in beeld.

Instructie LinkedIn

LinkedIn les
Klik hier om te mailen

Je leert in deze individuele les onder andere:

 • het profiel invullen
 • de “kaartenbak” vullen
 • de ongeschreven regels
 • de mogelijkheden
 • het verbinden met Twitter
 • linken met je website
 • slimme manieren om je cv erop te zetten
 • Filmpjes plaatsen
 • Presentaties plaatsen
 • het nut van posten op LinkedIn
 • de functie van groepen

Twitter

hashtagTwitter is een goed medium voor het bekend maken van nieuws, evenementen, het bestaan van producten, toepassingen of bedrijven. Maar het is nog zoveel meer: een zoekmachine en, wat veel mensen vergeten, een sociaal platform.

Een bericht op Twitter is kort (140 tekens). Veel mensen laten zich afschrikken door de afkortingen, de rare tekens (hashtags?) en de vaak ongenuanceerde uitingen. Het is, klaarblijkelijk, moeilijk om een goede tweet te schrijven, die aanspreekt en niet afstoot.

Twitter

Maar voordat iemand start met twitteren, is het belangrijk het profiel goed in te vullen. Want, hoe presenteer je jezelf of je bedrijf? Met die vraag begint namelijk ook de vindbaarheid en de herkenbaarheid.

Social Media Strategie

In het kader van de social media strategie is het dus belangrijk van tevoren bepaalde zaken voor ogen te houden en bepaalde vragen te stellen aan jezelf. En de antwoorden zijn weer toe te passen op dit sociale netwerk of welk ander social media netwerk dan ook.

Identiteit

Houd altijd voor ogen wat de doelstellingen zijn, wie de doelgroep is, wat de boodschap zou moeten zijn, kortom: wat het gezicht is, dat je naar buiten wilt overbrengen.

Twitterles
Klik hier voor het contactformulier

 

Twitterles

Wat leer je tijdens de persoonlijk op jou toegespitste les?

 • Profiel aanmaken
 • Netwerk invoeren
 • Maak lijsten
 • Hoe lees je een tweet?
 • Twitter promotie
 • Tooltjes die helpen bij het twitteren
 • Twitterfeed plaatsen op je website
 • Combineer een tweet met een foto
 • Tips
 • Mentions
 • Maak een hashtag voor jouw onderneming
 • Beantwoorden en RT
 • Zoekfunctie
 • De inzet van favorieten

Instructie instagram: leer er ook mee om te gaan voor meer zichtbaarheid

Instructie Instagram

Instagram is een kosteloze, mobiele app op je mobiele telefoon. Je kunt er in ieder geval digitale foto’s of video’s mee uitwisselen.

Instructie Instagram

Filter

Met Instagram is het bovendien mogelijk beeldmateriaal digitaal te filteren, te bewerken en te delen. Maar je kunt het illustratiemateriaal ook op andere sociale netwerksites plaatsen, zoals Twitter, Facebook, Tumblr of Flickr. Met filters krijgen de foto’s bijvoorbeeld een ouderwetse uitstraling of een kleurtje. Iets wat veel mensen aanspreekt, omdat het opvalt.

Vindbaarheid

Deze mobiele app voor op je smartphone is handig. Omdat je foto’s kunt voorzien van een korte tekst en van hashtags. Die zorgen op hun beurt weer voor een goede vindbaarheid van het beeldmateriaal. Met Instagram kun je bovendien de belichting verbeteren, inzoomen of uitzoomen, scherpstellen en het contrast, de helderheid, de warmte en nog veel meer aanpassen.

Snel

Het tegelijkertijd publiceren zorgt ervoor dat je alleen op één applicatie hoeft te werken en niet hoeft te wisselen tussen de verschillende sociale media. Je kunt namelijk Twitter, Facebook, Tumblr en/of Flickr aanvinken om je bericht daar naar toe door te zetten. Een snelle manier van werken. Tijdsbesparing dus!

Meer info

Meer informatie over deze app is te vinden in de volgende blogs:

Instructie Instagram

Kom je aan de hand van bovenstaande informatie er niet uit, dan is het mogelijk instructie te krijgen om handigheid te krijgen in het gebruik van deze app voor foto’s en korte filmpjes.

Call Now ButtonBel